Koor in 't Gooi

Welkom

Zing mee bij Koor in ´t Gooi!

Koor in ´t Gooi is een gemengd koor van ca. 30 leden, uit de hele regio Gooi en Vechtstreek, geleid door Jeroen Sarphati. Wij zingen heel gevarieerde klassieke muziek in vele talen, van de 17e tot de 21e eeuw.

Wat ons koor bijzonder maakt, is de warme en gemoedelijke sfeer waarin we met elkaar mooie muziek willen maken!

Op woensdagavond repeteren we van 20.00-22.00 uur (met om de week een theepauze) in de tuinzaal van de Remonstrantse Kerk aan de Koningslaan 2B te Bussum.

Ben je op zoek naar een koor, of ken je iemand die misschien bij ons zou willen zingen? Tenoren en bassen zijn van harte welkom!

Woon vrijblijvend twee repetities bij om kennis te maken met ons en ons repertoire. Daarna wordt een stemtest afgenomen. 

Voor meer informatie: e-mail naar koorintgooi@gmail.com, kijk op facebook of kom eens langs op woensdagavond!

Agenda

Aan het eind van de zomer zullen we als koor meezingen in de Cavalleria Rusticana (25 augustus in Wassenaar en 1 september in Noordwijk).

Voor november staat er een concert met o.a. de Mis in D van Dvořák op het programma.
Hou deze agenda in de gaten voor nadere informatie!

Over ons

We zingen een heel gevarieerd klassiek, merendeels 4-stemmig repertoire. Composities uit de 17e tot de 21e eeuw, en in vele talen (Nederlands, Duits, Engels, Latijn, Frans, Italiaans en zelfs wat Hongaars en Russisch!). 

Een greep uit ons repertoire: romantische liederen van Johannes Brahms, Nocturnes van W.A. Mozart, Engelse madrigalen, het Gloria van Vivaldi, de Cantique de Jean Racine en het Requiem van Fauré, operaliederen van Mozart en Haydn. 

We studeren steeds nieuw repertoire in en pakken ouder repertoire op. Overigens is het oudere repertoire voor veel koorleden nieuw, dus daar wordt veel tijd aan besteed! Voor nieuwe leden hoeft het leren van het repertoire dus geen bezwaar te zijn.
Dus voor wie op zoek is naar een (nieuw) koor, kom eens een repetitie bijwonen! 

Onze dirigent

Jeroen Sarphati studeerde piano bij Jan Wijn en liedbegeleiding bij Rudolf Jansen aan het Amsterdams Conservatorium. Hij was winnaar van de Vriendenkrans van het Concertgebouw in 1997 met Valerie Guillorit en in 2002 met Mattijs van de Woerd. Sarphati gaf recitals in o.a. Muntopera van Brussel, de Hermitage te St. Petersburg, De Grand Opera de Bordeaux en op de Schubertiade van Zürich. In het Concertgebouw was hij verantwoordelijk voor de programmering van het festival Opera aan Zee te Noordwijk.

Sarphati vertaalde en hertaalde ook verschillende opera's van Mozart, Rimsky Korsakov, Bizet, Donizetti, Cimarosa en Humperdinck en in samenwerking met Elsina Jansen schreef hij teksten voor verschillende kindervoorstellingen in het Concertgebouw. 

Voor koorleden

De oudere oefenstukken zijn nog als MP3 te vinden op de website van Hans de Vries. Klik hier 


Ruim 35 jaar!

In september 1985 startte Christoph Andersen, destijds muziekleraar aan de Geert Groote School in Amsterdam, op verzoek van ouders van de Vrije School een "Koor in ´t Gooi". Na Leo Rijkaart, muziekleraar aan de Haagse Vrije School, nam Bas Kuijlenburg de leiding over. Hij bleef tot een solozangcarrière en het Operakoor hem opeisten. Hij werd opgevolgd door George Bretz, die ons in zes jaar veel over stemvorming heeft bijgebracht. Zanger/dirigent Paul Hörmann leidde ons maar kort, en Friederike Wöllisch leidde ons 21 jaar, met veel enthousiasme en gedegen vakkennis. In oktober 2022 heeft Jeroen Sarphati het stokje overgenomen.

Enkele hoogtepunten uit ruim 35 jaar Koor in ´t Gooi:

de Bachcantates en de eigen composities o.l.v. Christoph Andersen

de Krönungsmesse van Mozart o.l.v. Leo Rijkaart

het 4-Jaargetijdenconcert o.l.v. Bas Kuijlenburg

het meewerken aan de amateur-muziekfestivals op Kasteel Groeneveld en een schitterend Jubileumconcert ter ere van ons 15-jarig bestaan o.l.v. George Bretz

het meewerken aan het korenfestival ter ere van het 20-jarig bestaan van het Goois Vocaal Ensemble in de Grote Kerk in Naarden

het Jubileumconcert ter ere van ons eigen 20-jarig bestaan, waarop wij werken uit ons hele repertoire ten gehore brachten, o.l.v. Friederike Wöllisch

de toneelproductie Chocolade met theatergroep Laribelle uit Laren

Seasons van Wiliam Hilsley, als hoogtepunt van het feestelijke concert met de titel "seizoenen", t.g.v. ons 25-jarig bestaan

het Gloria van Vivaldi, Laudate Dominum (Mozart) en werk in vele talen ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan 

de hommage aan Fauré met het Requiem en de Cantique de Jean Racine en het concert met (opera)werken van Mozart en Haydn

deelname aan het Vestival Vocaal in Naarden (tweejaarlijks sinds 2013) en de Proeverij van Koren in Hilversum (tweejaarlijks sinds 2012)

de Kerstsing-a-long in Spant! in 2022

kleinere optredens in o.a. Naarderheem en De Veste voor bewoners

Ook Koor in 't Gooi heeft een AVG verklaring

Erelidmaatschap

Tijdens de Nieuwjaarsborrel is het erelidmaatschap verleend aan oud-lid Rom Guttinger "wegens zijn bijzondere verdiensten als koorlid gedurende 19 jaar".

Erelidmaatschap

Ook Friederike Wöllisch kreeg het erelidmaatschap op 29 maart. Zij heeft ruim 20 jaar op gedreven, deskundige en enthousiasmerende wijze ons koor geleid (en doet dit soms nog steeds als invaller!) .

Erelidmaatschap

In december 2023 is  het erelidmaatschap van Koor in 't Gooi verleend aan Lois Pot-Mothershed. Lois heeft in 1985 samen met Tineke Wijgman ons koor opgericht en heeft 30 jaar met haar prachtige altstem het koor versterkt. Inmiddels is ze vooral nog onze grootste fan.